18 Şubat 2009

AŞKA DAİR- 2





Aşk bir çeşit inmedir: aşkın saati çalar, gözlerin birkaç saniye birbirine kenetlenmesi aşkı başlatır. Aşk başlar başlamaz Eros kolları sıvar. Biraz serseri, biraz katı, biraz dalgacı, biraz düşüncesiz Eros aşkın tüm yasa düzenini herhangi bir aşk ilişkisinde baştan sona yeniden kendine göre etkin kılmak ister. O zaman Agape araya girer, Eros’un katılıklarını yumuşatır. Eros doğallıktır ama Agape sevecenliktir. Eros sarılmayı Agape okşamayı bilir. Eros şimdidir Agape her şeyi dünüyle ve yarınıyla alır. Eros bencil Agape özverilidir. Agape kendi için bir şey istemez. Adanmışlıktır o. her zaman kurucudur. Eros’un saldırgan olabildiği yerde Agape bir iyilik meleğidir. Eros yara açar Agape yara sarar. Eros dayanıklı Agape kırılgandır. Eros ve Agabe aşkta sonsuz bir dengedir. Çünkü Eros etkin olduğunda aşk yırtıcıdır, yıkıcı ve acımasızdır. Agape daha egemen olduğunda sevecenlik öne geçer. O zaman aşk yumuşar, gerilimini yitirir, düz bir sevgi olmaya doğru gider. Oysa aşkta güzel olan her ikisinin de dengesidir.

Aşk bu ruhsal dengenin sağlandığı kalplerde sürekli kendini yenileyen bir keşiftir. Onda insan insanı keşfeder. Onda insan başkasına ulaşmanın, başkasına kavuşmanın yollarını arar ve kendini yeniden yaratır. Aşk insan için, gerçek insan için bir kaçınılmazlıktır. Aşk dünyayı sömürmekle sınırlanmış bir insan için değil de dünyayı yeniden kurmaya çalışan insan için zorunlu bir etkinliktir. Sanatta olduğu gibi aşkta da insan kendini bir ruh ve beden bütünlüğünde yaşar, bu bütünlükten giderek daha geniş çerçeveli bir bütüne ulaşır. Gerçek aşk, tıpkı gerçek sanat gibi bir bireyden yola çıkarak dünyaya ulaştığımız yerdir. Yani aşkta bir insanla bütünleşmemiz bizi bütün insanlıkla bütünleştirir. Aşk gerçek, en gerçek kültür ortamında yaşanan en değerli, en anlamlı, en evrensel “ben”dir.

SOSYALİZM

Her gün öncekinden de derin
Aşk, ince bir sessizlik gözünden sarkıttığın karanlığa
Olmak mı, olmamak mı?
Şu incir ağacının düşü o da belli değil...

Mutluluk acemi bir çocuk
Yaprağın yeşili
Dalında serçe
Yuvasında üç yavru kedi
...

Mutluluk biraz sen
Biraz öte yanı aynanın...

T.KURT

3 yorum:

Goksu dedi ki...

Ben geldiiiim:)Ya usta bu ara canim hic bi sey yazmak istemedigim , ne yaziyorum ne okuyorum.Ama bak vefasizlikta etmiyorum:)

Seyyah dedi ki...

aşk 'bir'dir aslında ve bütün 'bir'ler gibi zıtların dengesidir. belki de Catullus haklıdır, hem sevmek hem nefret etmektir.

Adsız dedi ki...

''çift olmak bir düştür''demiş bir yazar ....düşlerde yaşar şairler
sağlıcakla kal
hayat türküsü

Yeni adresim

ara ara aşağıdaki adresimde yazacağım https://atesinsesi.wordpress.com/ /